Z tym nietypowym dodatkiem kawa smakuje wyśmienicie. Pomoże ci też zrzucić niechciane boczki
Kawa znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości pobudzających. Zawarta w niej kofeina może jednak również pomóc w osiągnięciu wymarzonej sylwetki, przyspieszając metabolizm i wpływając na zmniejszenie uczucia głodu. Ten drugi efekt wzmocni jeden smakowity dodatek, który przemieni małą czarną w bardzo przyjemną przekąskę. Uzupełnij o nią swoją dietę, a pożądane rezultaty zobaczysz szybciej.
Dodaj pistacje do kawy
Pistacje to małe, zielone orzechy pochodzące głównie z regionów śródziemnomorskich i Azji. Ich popularność wynika nie tylko z nietuzinkowego smaku, ale też z faktu, że są skarbnicą cennych składników odżywczych. W orzechach pistacji znajdziesz m.in. obniżające poziom złego cholesterolu nienasycone kwasy tłuszczowe, zwiększający uczucie sytości i pomagający regulować poziom cukru we krwi błonnik oraz znaczne ilości roślinnego białka – aż 20 g w 100 g pysznego produktu.
Pistacje dostarczają co prawda całkiem sporo kalorii – bo aż 560 kcal w 100 g – lecz jedzone z umiarem będą miały dobry wpływ na zdrowie i efekty diety redukcyjnej. Dawka tych pysznych orzechów polecana przez ekspertów ds. żywienia to 15-30 g dziennie. Najprzyjemniej będzie ich sobie dostarczyć wraz z kawą. Zrobienie smakowitej przekąski w płynie nie zajmie dużo czasu.
Jak zrobić kawę z pastą pistacjową?
Małą czarną z pysznym dodatkiem przygotujesz niemal ekspresowo. Musisz tylko zaparzyć filiżankę kawy i połączyć ją z porcją zmielonych na pastę orzechów. Polecam przygotować sobie zapas smakowitego dodatku i przechowywać go w chłodnym i suchym miejscu. Możesz też kupić gotową pastę pistacjową, najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością. Wtedy zrobienie pysznej kawy zajmie mniej niż 5 minut.
Przepis: Kawa z pastą pistacjową
Pyszna kawa z dodatkiem zmielonych pistacji, która pomoże schudnąć.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 181 w każdej porcji
Składniki
- 1 litr czarnej kawy
Na pastę pistacjową:
- 100 g niesolonych łuskanych pistacji
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie pasty pistacjowejPistacje wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj olej i zblenduj na gładką masę.
- Robienie kawy z pistacjamiZaparzoną ulubioną metodą kawę połącz z przygotowaną masą z orzechów. Przelej do filiżanek.
Jak podać kawę z pistacjami?
Dla lepszego wyglądu naparu możesz posypać go pokruszonymi orzeszkami. Smak kawy pistacjowej przyjemnie podkręcą też spienione mleko, syrop karmelowy – choć ich dodatek może zniweczyć efekty odchudzania, lub odrobina cynamonu. O ile dwa pierwsze smakołyki podniosą wartość kaloryczną napoju, o tyle dodanie niewielkiej ilości korzennej przyprawy ma pomijalny wpływ na tę cechę kawy z pistacjami. Jednocześnie doda pikanterii, przyjemnie rozgrzeje i dodatkowo przyspieszy metabolizm.